Verantwoord op vakantie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bijna tachtig procent van de (ondervraagde) Nederlanders ging in 2014 op vakantie, blijkt uit cijfers van het CVO, het Continu Vakantie Onderzoek. Ongeveer de helft hiervan vertrok naar het buitenland. Weg van de Nederlandse regen, weg van de Nederlandse haast.

Natuurlijk ligt niet iedereen met een cocktail op het strand van een resort dat veel water en energie verbruikt en veel afval produceert. Niet iedereen vliegt vijf keer per jaar naar een warm land, wat zorgt voor de uitstoot van gassen die luchtvervuiling veroorzaken en het broeikaseffect versterken. Er zijn ook vakantiegangers in eigen land, die fietsen naar een boerderijtje in de buurt om daar te overnachten. Waar kiest de OneWorld redactie voor deze zomer?

Liften, autotreinen en carpoolen
De ene helft van de redactie geeft aan bewust verantwoord op vakantie te gaan en de andere helft zegt eerlijk dat een vakantie juist het moment is om jezelf even te trakteren op een reis met het vliegtuig. Wel houdt iedereen altijd in zijn achterhoofd wat er duurzamer kan.

Ik baal van de grote voetafdruk die je door je vakantie kunt hebben

Een paar redactieleden vertrekken naar het buitenland. De meesten nemen hiervoor het vliegtuig, maar geven aan ook gebruik te maken van andere vervoersmiddelen waar mogelijk. Zo vliegt Eva Huson (redacteur Crisis) naar Warschau, maar vervolgt ze haar reis vanaf hier door te liften. Verantwoord en spannend tegelijk. Rosalie de Bruijn (programmamaker Toekomstdenkers) gaat carpoolend richting de Ardennen en Edith van Ewijk (Research) gaat per auto naar Parijs en pakt dan de autotrein naar Toulouse. Sophie Hankinson (stagiair FoodGuerrilla) vertrekt naar Engeland met auto en boot, waar ze zo veel mogelijk logeert bij vrienden en Evita Bruin (stagiair) vertrekt per vliegtuig naar Amerika, maar gaat daar rondreizen in een zuinige auto.

Voedsel uit de natuur
Hoe gaan we om met eten op vakantie? Ernst-Jan Stroes (MyWorld) geeft aan erg bewust op vakantie te gaan en gaat op zoek naar eetbare producten uit de natuur, zoals paddenstoelen. Ook Annemiek Huijerman (eindredacteur) geniet van eten uit de natuur en plukt bessen en frambozen bij de biologische boer op Terschelling. Leontien Aarnoudse (Food) die dit jaar naar Frankrijk reist, zegt te balen van de grote voetafdruk die je door je vakantie in het buitenland kunt hebben. Ze vermijdt dan ook de grote supermarkten en koopt zoveel mogelijk bij lokale ondernemers. Veganiste Stasja van Droffelaar (stagiair) eet ook op vakantie in Macedonië puur plantaardig, en vegetarier Roos Lingbeek (stagiair Toekomstdenkers) wil deze zomer in Italië (haar eigenlijk favoriete) parmaham vermijden.

Verantwoord dichtbij
Een groot deel van de redactie blijft in eigen land en omgeving. Zo gaat Emma Lok (zakelijk manager) deze zomer naar drie Waddeneilanden: Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog.  Ze gaat hier naar verschillende theater- en muziekfestivals. Ze hoopt dat cultuur sponsoren ook onder de noemer ‘verantwoord’ valt. Ook Maartje de Meer (redacteur Toekomstdenkers) blijft in eigen land en zal in Zeeland veel fietsen. Joline Heusinkveld (programma assistent Toekomstdenkers) blijft deze zomer thuis, want ze fietste in maart al door Marokko. Lavinia Steinfort (Water) is alleen maar blij dat ze in de buurt van Nederland blijft. Ze vertrekt deze zomer per auto en fiets naar België en Duitsland om daar nieuwe dingen te ontdekken.

Ik blijf bewust in eigen land, omdat ik dit jaar al zo veel heb gevlogen

De redactie denkt  duidelijk na over een verantwoorde vakantie. Zo geeft Kari Postma (communicatie & PR) aan bewust in eigen land te blijven, juist omdat ze dit jaar al zo veel heeft gevlogen. En Eva Schram (onderzoeksjournalist) gaat dan wel vliegen naar Albanië en Macedonië, maar ter plekke schrijven voor OneWorld. Lonneke van Genugten (adjunct-hoofdredacteur) koos zelfs speciaal voor een Franse camping met een luierwasservice. Je kunt natuurlijk altijd een voorbeeld nemen aan Krijn Schramade (redacteur Vrede & Veiligheid). Hij gaat niet op vakantie, duurzamer kan bijna niet.

Eerste hulp voor een verantwoorde vakantie

  • Een tour door de stad door een local? Of een maaltijd van de plaatselijke boerderij? Bij Withlocals kun je na registratie in contact komen met locals op jouw vakantiebestemming.
  • Via Green Seat reken je de CO2-uitstoot van jouw reis uit. Vervolgens rekent Green Seat uit hoe veel je kunt compenseren. Het geld wat met deze compensatie wordt opgehaald wordt gebruikt voor projecten waar huishoudens in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot duurzame energie.
  • Via de Fair Trade Travel Pass reis je door Zuid-Afrika en verblijf je in milieuvriendelijke hostels, bezoek je lokale winkeltjes en kun je vrijwilligerswerk doen.
  • Stichting Fair2 staat voor reizen naar bijzonder bestemmingen, waarbij de lokale bevolking meeprofiteert door hen te betrekken bij de reizen. Ze stimuleren reizen met het openbaar vervoer en werken samen met lokale ondernemingen.
  • Sustainable Travel gelooft dat toerisme ook kan bijdragen aan het beschermen van natuur. Op hun site vind je campagnes waar je aan kunt bijdragen, maar bijvoorbeeld ook duurzame excursies.
  • Fair Tourism streeft naar eerlijker toerisme, waarbij de natuur behouden wordt en de bevolking van vakantielanden actief betrokken is. Op de website vindt je reisverhalen, tips en lesmateriaal. Ook kent Fair Tourism verschillende projecten die ze steunen en die je kunt bezoeken. 
  • OneWorld gaf vorig jaar al tips om je vakantie te vergroenen.

Geen hotel meer nodig
OneWorld zocht naar hulpwebsites (zie kader) en vroeg naast de redactie ook ‘duurzame reisexperts’ om tips. We spraken bijvoorbeeld Charlotte Louwman-Vogels van Fair Tourism, die benadrukte hoe leuk het is om wederzijds begrip en respect te creëren als je op vakantie bent. Ze moedigt aan te praten met iedereen die je tegenkomt; wie weet zit er wel een onverwachte overnachting voor je in. Caroline de Greeff van Fair2 beaamt dit. Overnachten bij een familie in plaats van in een hotel is naast verantwoorder ook nog eens veel leuker, vindt zij. Dat wordt couchsurfen deze zomer.

Vergeet je eigen waterfles niet
Volgens Sjoerd Lagraauw van Azië-Expert kopen veel mensen water in supermarkten als ze in het buitenland zijn.  In veel landen worden we namelijk ziek van het water uit de kraan, omdat we het niet gewend zijn. Het water in de supermarkten zit in plastic flessen. Deze flessen eindigen, als het meezit, op de afvalberg, maar vaak ook in de zee, in sloten of gewoon op straat. Lagraauw raadt daarom iedereen aan een eigen waterfles (het liefst niet van plastic) mee te nemen. Veel restaurants en accommodaties hebben een eigen watertank waarin ‘veilig’ water zit.

Moeilijk hoeft verantwoord op vakantie gaan zeker niet te zijn, neem een kijkje op de hulpwebsites en vergeet je eigen waterfles niet in te pakken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons